Wat mag je laten gebeuren met de as van een overledene?  As van een overledene kan thuis in bewaring genomen worden of thuis verstrooid worden.  De as kan ook verstrooid worden op privé terrein, indien er een schriftelijke toelating gegeven is van de eigenaar van het terrein.  Verder mag as op de begraafplaats worden verstrooid, begraven en bijgezet in zowel een columbarium of urnenkelder.  In zee mag de as te water gelaten worden, in territoriaal kustgebied van België.

Niet op openbare plaatsen, tenzij de begraafplaats

As mag in geen geval met een heliumballon opgelaten worden of in vuurwerk verwerkt worden, zoals in andere landen wel mag.  Het mag niet verstrooid of begraven worden op openbare plaatsen.  As mag eveneens niet begraven worden op privé terrein van wie de eigenaar geen schriftelijke toestemming gegeven heeft.  De as mag ook niet in verschillende delen gedeeld worden.  Zo krijgen begrafenisondernemers vaak de vraag of ze de hoeveelheid as mooi kunnen verdelen onder het aantal kinderen.

De as van een overledene wordt niet verdeeld onder nabestaanden

Het is dus niet zomaar mogelijk om zelf uit te vinden wat je met de as van een overledenen kan laten gebeuren.  De overheid moet ten allen tijden weten waar dat de as van een overledene naartoe gaat.  Dit wordt doorgegeven bij de aangifte van overlijden, die veelal door de begrafenisondernemer geregeld wordt.  Het kan van groot belang zijn op voorhand goed te weten wat je met de as van iemand zou willen doen, zodoende wordt men niet geconfronteerd met deze vraag wanneer een begrafenisondernemer bij je langs komt.  Praten over de dood en de eigen uitvaart, is altijd aan te raden.

Bron: www.uitvaartvlaanderen.be